понеділок, 26 січня 2015 р.

Як виспатися мамі?

Як виспатися мамі коли в хаті малі діти




Коли народився в нас перший син всі запитували мене чи дитина спить усю ніч. Я довго не могла зрозуміти чому вони це питають бо малий засинав з народження о 22 год і прокидався вже о 8 год ранку (ну звичайно вночі я ще його 3-4 рази годувала напів сплячого). Коли народився мій другий син то я була здивована, що вже місячна дитина може не спати вночі. І тому цілих пів року ми із 12 год ночі до 4-5 год ранку носилися, ходили по хаті годувалися але дитина не спала. 
В очікуванні третього сина я надіялася, що він буде подібний до першого :)  але... зараз в середньому до 3 год ночі ми бавимся :) І при такому стані речей із трьома дітьми, я, як правило, не скаржуся на недосипання (хоча у період хвороб трохи є... але це рідко)

Незалежно від способу вигодовування дитини молоді батьки часто скаржаться на брак сну і втому від недосипання.



Один із секретів це спільний сон з дитиною, бо він задовільняє всі базові потреби малюка і дозволяє мамі спати всю ніч з мінімальними перешкодами. Таке облаштування сну гарантує, що протягом наступних місяців і років ви точно будете висипатися, незважаючи на скачки росту, хвороби і прорізання зубів. 


Якби не було дивно, але дослідження показують, що жінки, які годують грудьми і сплять разом з дітьми, висипаються краще за всіх, незважаючи на те, що грудні діти прокидаються частіше. Хронічне недосипання, як багато хто вважає нормою, насправді - ненормальне явище. Годуюча мама може і повинна висипатися, інакше вона довго "не протягне". 
 
    Отже, що можна зробити щоб виспатися:

  • Перший час спіть завжди, коли спить дитина.Частий сон - рятувальне коло для будь-якої мами. Не намагайтеся переробити всі справи, коли малюк заснув, краще ляжте і поспіть самі: це допоможе зберегти сили для догляду за дитиною.
    • Увечері намагайтеся засипати відразу ж після того, як заснула дитина. Якщо ви дійсно сильно не висипаєтеся, намагайтеся не займатися іншими справами, коли дитина заснула - краще відпочиньте самі, поки є така можливість.
  • Годуйте лежачи. Навіть якщо ви не заснете, то хоча б відпочинете.
  • Не забувайте їсти. Від втоми багато рятуються кофеїном або солодощами. Хоча через півгодини після того, як ви випили каву з печивом, вам стане краще, через годину втома навалиться на вас з подвоєною силою. Нормальне і різноманітне харчування зберігає енергію і допомагає пристосуватися до переривчастого сну. Якщо ви дійшли до того, що від втоми тремтять руки, з'їжте четвертинку або половинку плитки шоколаду, поки готуєте собі канапку з м'ясом або розігріваєте тарілку зупи. Після невеликої кількості солодкого швидше їжте білкову їжу.
  • Розвантажте себе від більшості домашніх справ - готування, прання, прибирання, походу за продуктами. Ви доглядаєте за малюком, а чоловік чи інші родичі беруть на себе турботи по-дому бо на те, як складеться годування грудьми дуже сильно впливає допомога найрідніших і чоловіка. Приємно, коли дитина потрібна не тільки тобі, але і всій родині а особливо чоловікові. Якщо у вас немає поблизу родичів, а чоловік весь час на роботі, пошукайте можливість хоча б час від часу наймати особу для допомоги. Якщо і це неможливо, полиште частину неважливих домашніх справ до того часу, поки ви не оговтаєтеся, чи об'єднуйтеся з іншими молодими батьками - вашими друзями чи сусідами.. (більше інформація можна почерпнути із Як полегшити життя після пологів?)
  • Сходіть на зустріч групи підтримки грудного вигодовування або Ла Лече Ліги у вашій місцевості, напишіть про те, що вас турбує на інтернет-форум чи у групі в соціальній мережі де спілкуються мами які годують грудьми. По-перше, вам стане легше. По-друге, з вами поділяться  корисними ідеями, як виспатися.
  • Гуляйте на вулиці. Свіже повітря допомагає краще спати і вам, і малюкові, але в міру, щоб по приході ви не "падали з ніг", а дитина була виспана та бадьора.
  • Намагайтеся надолужити сон у вихідні. Зазвичай при спільному сні тати  відмінно висипаються, бо вони ніяк не задіяні в годівлях. Тому чому б татові не встати в суботу і неділю, погодувати вас сніданком, а потім піти з дитиною на прогулянку, поки ви здрімнете.
  • Попросіть чоловіка, бабусю або подругу побути вашим «ангелом сну» - наглядати за вами і малюком, поки ви спите. Іноді це допомагає заснути міцніше на три-п'ять годин і як слід виспатися.
  • Попросіть чоловіка зробити вам масаж спини, рук і ніг, або запросіть до себе професійного масажиста. Втома посилюється, якщо у вас напружені м'язи від незручного положення під час годування або носіння малюка з незвички.
  • Продовжіть ніч, вкладаючись спати раніше або досипляючи по другому колу вранці.


    Більше інформації про ГВ. Рекомендую для прочитання

    «Искусство грудного вскармливания»

Немає коментарів:

Дописати коментар