понеділок, 5 січня 2015 р.

годування грудьми у церкві

Коли, як не зараз, у Різдвяний час, коли ми святкуємо народження Ісуса,  поговорити про годування дітей у церкві :)

 «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких Царство Небесне» (Мт. 19:13)

 

Життя до народження дитини інше ніж життя після. Так само і відвідування храму та участь у літургіях після народження дитини стає іншим. Вже не завжди уважно можна вислухати проповідь та науки чи бути повністю зосередженим на молитві... Вже не постоїш на одному місці :) , а ще дитина може захотіти груди, та що я таке пишу, мала дитина однозначно захоче груди :) але чи потрібно через це відмовлятися ходити до церкви? І чекати поки дитина виросте? Чи залишати дитину вдома, а самим, чергуючись, йти до церкви?

На жаль, на відміну від біблійних часів, годування дитини грудьми поза домом зараз вважається чимось непристойним, "що не можна десь інше погодувати так, щоб не було видно, а то груди наставила/вивалила...." вже не кажучи про годування під час Богослужінь у церкві чи під час хрестин.

Як і в Святому Письмі так і в сучасних церковних документах вказують на важливість і необхідність годування грудьми в тій же мірі, як і підпорядкування усім іншим природним законам. Вчення Вселенської Церкви про природне планування сім’ї, яке міститься в енцикліках Humanae Vitae та Evangelium Vitae, стосується також і грудного вигодовування. У обох енцикліках мова йде про те, що ми повинні слідувати Божому плану через Його біологічні закони.


Грудне вигодовування — це один з Божих біологічних законів. Це продовження турботи матері про дитину, яка існувала під час вагітності і тепер набула іншої форми (див. також 2 Мак. 7,27)
Виразні настанови щодо годування грудьми знаходимо у праці о. Вільяма Віртю. У книзі «Мати і дитина» він вказує, що 
«Учительський Уряд Церкви та моральні богослови стверджують, що Церква незмінно і послідовно вважає годування грудьми важливим і вагомим обов’язком матері», оскільки «природний закон зобов’язує матір годувати немовля своїм молоком". 
 Отже, якщо мати не годує дитину грудьми без досить серйозних для цього причин, вона хоч і не чинить важкий або смертний гріх, проте занедбує дуже важливий обов’язок. 


«Якщо ми поблажливо ставимося до матерів, які мусять працювати, або неспроможні годувати грудьми через інші причини, то мусимо водночас прийняти як належне встановлену Богом норму, закладену у «книзі природи». Жінка, перед якою відкриваються широкі можливості зайнятися багатьма справами, опиняється перед спокусою поступитися своїм материнством і залучити до догляду за дитиною іншу особу. Основний принцип моєї книги полягає в тому, що не кожна жінка мусить бути матір’ю, проте матері потребує кожна дитина. Увага зосереджена на праві дитини мати маму — її або його маму, яку дитина має право мати увесь час. Отже, ми обґрунтовуємо обов’язки матері, виходячи з потреб дитини. Це справедливо. Подібно до того, як дитина має право народитися, вона має право на те, щоб мати нею опікувалася і годувала її своїм молоком, і саме тому на жінку покладаються відповідні зобов’язання». 
Навіть Папа Римський Франциск коли згідно з традицією в Сикстинській каплиці, як раніше і Бенедикт XVI, а до нього Йоан Павло ІІ, охрещував немовлят з нагоди свята Хрещення Господнього закликав годуючих грудьми жінок не соромитися і годувати своїх дітей у церкві.

 У Ватикані склався звичай, що цього дня Єпископ Рима очолює Євхаристійне богослужіння, під час якого уділяє хрещення дітям ватиканських працівників, які народилися протягом року.
Під час хрестин 32 дітей у Сікстинській капелі  після того, як одна з вірних під час служби соромилася погодувати грудьми у присутності понтифіка і не звертала уваги на плач дитини.

"Якщо діти голодні, не думайте двічі - годуйте їх грудьми, тому що вони найважливіші особи тут", - сказав папа Франциск.
Він також закликав жінок не боятися осуду за вимушене оголення грудей через годування дітей у церкві. А також не соромитися, якщо діти почнуть плакати під час служби чи церемонії.
"Сьогодні хор співатиме, але найпрекрасніший хор з усіх - це хор немовлят, які шумлять. Малюки плачуть, тому що їм некомфортно або вони голодні. Тому годуйте їх", - сказав понтифік.
 І цього року також, під час церемонії, в якій взяло участь 33 немовлят, Папа Франциск знову сказав матерям відчувати себе вільним, та годувати їх, якщо вони плачуть або голодні.

"Ви, матері давайте своїм дітям молоко і навіть зараз, якщо вони плачуть, бо вони голодні, годуйте їх груддю, не турбуйтеся"
Хто ще має Нам сказати щоб ми при потребі спокійно годували у церкві? Хто ще для Нас авторитет, як не Святе Письмо і слова папи? бабки яким щось не подобається? Тим більше є чудовий одяг із секретом для годування.

Немає коментарів:

Дописати коментар