неділю, 13 березня 2016 р.

Шпаргалка для мами передчасно народженої дитини

Вітаємо Ви стали мамою! Передчасно, так буває. Кожна 10 дитина у світі народжується передчасно. (група для мам передчасно народжених дітей)

І що Ви можете робити вже після пологів?


 
  1. після пологів, зразу починайте зціджувати молозиво для дитини. 
  2. Як тільки ви відчули, що груди наповнюються, і прийшло молоко, починайте регулярно зціджувати мінімум 8 разів на добу. (Неважливо, чи вийде щось зцідити чи ні, стимуляція грудей важлива для підтримки і збільшення кількості молока зразу після пологів! Як зціджувати молоко? Зціджуйте одну грудь не менше 5-6 хвилин, потім зціджуйте другу. Найбільш ефективна схема зціджування - 5хв + 5хв, 4хв + 4хв, 3хв + 3хв, 2хв + 2хв, 1хв + 1 хв. Спочатку молоко може не з'являтися, але після декількох натискань воно починає капати. Воно може краще текти якщо перед зціджуванням простимулювати окситоциновий рефлекс (прикласти до грудей тепло чи легенький масаж, чи тепле попити, чи .... це щоб краще з грудей витікало молока).- Уникайте тертя шкіри пальцями або ковзання пальців по шкірі.
    - Важлива умова - не дивитеся в ємність для зціджування!
    Дослідження довели, що таким чином (не зазираючи у ємність) можна зцідити більше молока. (більше про зціджування
    http://breastfed.info/how-to-express-milk-ua/ та скільки можна зберігати молоко, зціджене для госпіталізованої дитини? http://breastfed.info/milk-hospitalised-ua/ Чому варто зберігати молоко, коли дитина у відділенні інтенсивної терапії і не може смоктати груди http://breastfed.info/why-express-milk-ua/).
  3.  не соромтеся відвідувати дитину часто і застосовувати метод виходжування передчасно народжених діток "Кенгуру" (контакт шкіра до шкіри - рятує життя і здоров'я діток, давно прописаний у наказі МОЗУ від 29.08.2006 № 584, якщо це дозволяють особливості ситуації)
  4. Постарайтеся (якщо це дозволяє гестаційний вік дитини), щоб дитину годували тільки молозивом, а потім грудним молоко. Поговоріть з лікарем і медсестрами в дитячому відділенні і поясніть їм, як Вам дуже важливо, щоб дитину не догодовували сумішшю.
  5. Наполягайте, щоб догодовування відбувалося без використання пляшки із соскою. Це важливо! Догодувати дитину можна із ложки, піпетки або шприца без голки, медперсонал це знає і навчений цьому.
  6. Обов'язково захопіть в пологовий будинок телефони консультантів з грудного вигодовування вашого регіону
      Проблему краще попередити, ніж вирішувати її потім.
  7. Пам'ятайте, щоб не трапилося, годування дитини завжди можна налагодити навіть за несприятливих обставин.


 -----
фото зціджування з вебінару Тетяни Кондрашової
фото недоношеної дитини (на 23 тижні) звідси https://www.facebook.com/jessicastromphotography/photos/a.10150164021338807.300397.53684098806/10152872961603807/?type=3&theater

Немає коментарів:

Дописати коментар