пʼятницю, 19 вересня 2014 р.

ГВ в пологовому

ШПАРГАЛКА В ПОЛОГОВИЙ

 або 

що може зробити майбутня мама,  

а би не було проблем із грудним вигодовуванням?

Щоб все пройшло як слід із самого початку видрукуйте цей листок та захопіть його із собою в пологовий будинок. Можливо, він вам знадобиться!
 
1. Зразу, як народиться ваша дитина її мають покласти вам на живіт, це дуже важливо! без перерви, на 2 години це називається тепловий ланцюжок  (крім екстрених випадків).

2. Почніть годувати грудьми вже о першій годині після пологів. Раннє смоктання забезпечує імунний захист дитині, запобігає гіпоглікемії, знижує ризик жовтяниці. А для мами значно знижує ризик виникнення післяпологової кровотечі та успішно запускає період лактаційної аменореї.

3. Намагайтеся постійно перебувати з дитиною, і прикладати її до грудей, дуже часто. Це допоможе швидкому та лагідному приходу молока. У перші дні малюки можуть шукати груди дуже часто, кожні 15-30 хвилин.  

4. У перші дні до приходу молока дитина смокче молозиво. Якщо з якихось причин дитина не смокче груди або є підозри, що не висмоктує молозиво, зцідіть молозиво прямо в рот дитині або в ложку і дайте малюкові. Не лякайтеся, що молозива мало. Молозиво дуже концентровано, тому дитині потрібні зовсім краплі.
 
  
5. Якщо вас розлучили з дитиною, зразу починайте зціджувати молозиво для дитини. Як тільки ви відчули, що груди наповнюються, і прийшло молоко, починайте регулярно зціджувати мінімум вісім разів на добу. Неважливо, чи вийде щось зцідити чи ні, стимуляція грудей важлива для підтримки та збільшення кількості молока!

 
6. Якщо в пологовому будинку немає спільного перебування, або ж дитину з якихось медичних причин забрали в дитяче відділення - не соромтеся відвідувати її та годувати там! Якщо це дозволяє ваш і її стан, постарайтеся, щоб дитину годували тільки молозивом, а потім грудним молоко. Поговоріть з лікарем і медсестрами в дитячому відділенні та поясніть їм, як вам важливо, щоб дитину не догодовували сумішшю.  

7. Якщо немає можливості прикладати дитину до грудей, спробуйте домовитися, щоб його догодовували повністю або частково зцідженим молоком.

8. Наполягайте, щоб догодовування відбувалося без використання пляшки із соскою. Догодувати дитину можна із ложки, піпетки або шприца без голки, мед персонал навчений цьому.  

9. Якщо вам боляче при годуванні дитини грудьми, акуратно вивільніть груди, вставивши мізинець в кутик рота дитини, і прикладіть її ще раз. Якщо вам знову боляче попросіть медперсонал щоб вам допоміг прикласти дитину так щоб вам не було боляче.  

10. Обов'язково захопіть в пологовий будинок телефони консультантів з грудного вигодовування вашого регіону на випадок непередбачених проблем або просто звичайних питань, які виникають в перші дні у всіх мам. Проблему краще попередити, ніж вирішувати її потім. 
11. Пам'ятайте, щоб не трапилося під час пологів та перебування в пологовому будинку, годування дитини завжди можна налагодити навіть за несприятливих обставин

Більше інформації ви почерпнете:

.....
фото зі зціджування використано із вебінару  Кондрашової Тетяни
консультант з лактації 

Немає коментарів:

Дописати коментар